Existuje mnoho různých a zajímavých láhví s mokem. Je pravdou, že mnohdy takové kvalitní a chutné likéry musí počkat i desetiletí, než uzrají, jejich ingredience se pořádně smísí a nakonec vznikne něco neskutečně vynikajícího, co uspokojí chuťové pohárky. Jako bonus zahřejí celé tělo. Inu to tak trochu alkohol umí a nezabrání mu ani přísada řádné porce bylinek. Některá receptura trvá dlouhou dobu a předává se z generace na generaci. Nejinak je tomu u absintu. Ačkoliv si chudák také nevysloužil na počátku velké důvěry. Jak to tak bývá, tak i zde se můžeme setkat s velmi mylným tvrzením, že se jedná o drogu nebo že snad má velmi podobné účinky na lidský organismus jako droga. Ono je pravdou, že okolo něho vzniklo pár mýtů, ale co se dá dělat. Lidskou fantazii udržet na uzdě je velmi náročné a pelyněk tomu tak trochu pomohl.
Trochu jiný alkohol
Je skutečně jiný svým zpracováním, obsahem a konec konců i konzumací. Dříve se tento nápoj vyskytoval spíše v řadách umělců, dnes si jej můžeme bez větších problémů vychutnat sami. Jeho bylinná chuť s převládajícím anýzem a fenyklem je skutečně jedinečným zážitkem. Do svaté trojice patří již zmíněný pelyněk.
Absinthe se od ostatních alkoholických nápojů liší v základních věcech:
- Obsahuje skutečně vysokou hodnotu alkoholu a to až 70 %, což není málo.
- A jeho dalším základem je samotný pelyněk. Zajisté každý o této bylině ví, že její lékařské schopnosti jsou především povzbuzující, dezinfekční, poradí si s teplotou a také různými druhy nemocí. V dnešní době je známý jako prostředek, který utlumuje podráždění. Je pravdou, že okolo samotného pelyňku bylo mnoho mýtů, pověr a pověstí, které se zcela přirozeně mohly přenést na tento nápoj.
- Zajímavá je také konzumace, kdy je doporučeno 1 díl Absinthe naředit 3 díly studené vody. Mléčné zakalení nápoje nemá žádný vliv na chuť tohoto blahodárného moku.
- Je to ryze kompletní přírodní produkt – žádná sladidla, barviva, umělá aromata atd.
- Pečlivě vybrané a kvalitní byliny se po určitou dobu macerují v silném lihu. Vzniklá směs se poté destiluje a náš lahodný mok je na světě.